Jak jeść zdrowo

ORGANY

PROBLEMY, KTÓRE MOGĄ WYSTĘPOWAĆ

KOLORY I SMAKI ŻYWNOŚCI

 

 

wątroba, żółć

więzadła

układ nerwy

nerwy

 

różne rodzaje uczulenia

różne problemy oczu

różne problemy skóry (wyprysk, swędzenie, albinizm...)

nieregularne miesiączkowanie

niepokój

problemy hormonalne

 

 

zieleń i kwaśność

karczoch, kiwi, ogórek, cytryna, pompelo, wiśnia, brokuły, różne rodzaje zielonych cukinii, sałata, warzywa, dymka i szczypiorek, jogurt, fasola, itp....

wywar z karczochów,

zielona herbata (oczyszczająca zapobiega procesowi starzenia się; rak)

serce i okrężnica odpowiadające za układ krwionośny

tętnice i ciśnienie krwi

problemy z sercem,

nieregularne krążenie krwi,

anemia, problemy z wysokim i niskim ciśnieniem krwi

choroby układu nerwowego (niepokój, napady paniki, bezsenność)

czerwień i gorzkość

pomidor, chili, arbuz, czerwona pomarańcza, wiśnia, czerwone winogrono, czerwona fasola, truskawka, czerwone jabłko,

ogórek gorzki,

wołowina i inne czerwone mięso, czerwona ikra

różne rodzaje mięsa wędzonego, kiełbasa

gorzka herbata (ciśnienie krwi w układzie krwionośnym)

herbata z kwiatu lotosu (niskie ciśnienie krwi, zimność w rękach i stopach)

Żołądek i trzustka odpowiadające za układ pokarmowy

choroby żołądka

choroby trzustki

cukrzyca

choroby układu pokarmowego (niestrawność, nudności, zaparcia albo biegunka)

żółć i słodkość

różne rodzaje brzoskwini, marchew, żółty melon, banan, pomarańcza, nektaryna, ananas, winogrono, jabłko, dynia, miód, złoty grejpfrut, jajka, masło, imbir, kurkuma, herbata imbirowa (pije się na zgagę i niestrawność)

herbata chłodząca (na zaparcia)

herbata gorzka (na cukrzycę)

olej z przepękli indochińskiej, olej sezamowy, olej lniany, olej słonecznikowy

płuca i jelito cienkie

odpowiadające za układ oddechowy

alergia, astma

choroby układu oddechowego

zaburzenia układu pokarmowego

suchość i grubość skóry

wysuszone i kruche włosy

(choroba Leśniowskiego-Crohna)choroby płuc

biel i pikantność

imbir, rzepa, czosnek, galangan, musztarda, pieprz, trawa cytrynowa, biała fasola, cebula, kalafior, seler, pietruszka, ser, mleko, ostre chili, świeży ser, śmietana, ryż, makaron, sezam

ryby, smalec, kurczak, melon, longan, tapjoca,

nerki i pęcherz moczowy odpowiadające za układ mięśniowo-szkieletowy

mocz odpowiada za regulację homeostazy

ciało człowieka

problemy ze stawami

problemy z kręgosłupem

problemy z uszami (szum w uszach, głuchota, ból ucha)

wypadanie włosów

choroby zębów

utrata wzroku

problemy układu moczowego

problemy układu płciowego

impotencja

puchnięcie

czerń.

czarna fasola, czarny sezam, mak, czarna fasola, czarna rzepa, czarna oliwka, jeżyna, czarne winogrono, czerwona kapusta, czerwona cebula, suszone wodorosty...

gorzka herbata, chłodząca herbata, herbata odchudzająca (zapobiegają puchnięciu, wspomagają wydalanie moczu, odchudzają i oczyszczają)

korzystnie wpływające na nerki (choroby z nerkami, ból mięśni, kości, kręgosłupa, opóźnienie w rozwoju u dzieci, opóźnienie mowy)

(ból kości, stawów, nerwów)

UWAGA: ABY ŻYĆ ZDROWO NALEŻY SPOŻYWAĆ PRODUKTY PRZYNAJMNIEJ CZTERECH KOLORÓW.